T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARAMÜRSEL - Karamürsel 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Önemli Değerlerimiz Var

Önem Projesi Kapsamında yapılan "Önemli Değerlerimiz Var" faaliyeti kapsamında ilçemiz içerisinde bulunan Karamürsel Alp'in mezarına gezi düzenlendi.

Karamürsel'de yapılan etkinliğimizde okulumuz müdür yardımcısı Ömer Yıldız, rehber öğretmeni Ali Yeşiltepe, Kimya Teknolojileri Öğretmeni Metehan Aksakal ve öğrencilerimiz katıldı. Faaliyet kapsamında Karamürsel Alp'in mezarına gittik ve bilgiler edindik. "Ölünce Benı̇ Öyle Bı̇r Yere Gömün Kı̇ Sırtım Dağlara Dayansın, Kucağıma Denı̇zı̇ Verı̇n, Daı̇ma Donanmamı Göreyı̇m" diyen Osmanlı Tarihinin ilk Amirali Karamürsel Alp, XIV. yüzyılda yaşamıştır. Karasi Beyliği Komutanlarındandır. Orhan Bey kendisini İzmit Körfezinin güney kıyılarını ve eski adı (PROMECTUS) olan Karamürsel Kasabasının Bizanslılardan alınması işiyle görevlendirdi. Kendisine Timar olarak verilen Karamürsel'in güney batısındaki Kavak Boyu Armutçuk Limanında bir tersane kurarak gemi yapımına başlandı. Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir. Bu yararlıkları dolayısıyla Orhan Gazi tarafından aşıladı MÜRSELALP iken kendisine "KARA" lakabı verilmiştir. Ayrıca İlk Osmanlı Türk'leri Dönemi'nde görülen bir eğilim gereği aldığı yöreye adından dolayı "KARAMÜRSEL" denmiştir. Mezar yeniden restore edilerek 2007 yılında açılışı yapılmıştır. 

Bu faaliyet kapsamında öğrencilerimiz tarihimizde önemli yeri bulunan şahsiyetleri öğrenme ve eserlerini görme imkanı bulmuşlardır. Müdür yardımız Ömer Yıldız'a, Rehber öğretmenimiz Ali Yeşiltepe'ye okulumuz adına teşekkür ederiz.

19-01-202319-01-202319-01-202319-01-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.01.2023 - Güncelleme: 19.01.2023 11:05 - Görüntülenme: 256
  Beğen | 1  kişi beğendi