T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARAMÜRSEL - Karamürsel 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Beslenme Dostu Okul

 

 

 

DEĞERLİ VELİ

Sağlıklı beslenme, vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Bunun için dengeli olarak süt, yoğurt, peynir, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek ... vb. sebze ve meyve yenmelidir. Ayrıca; uzmanlara göre beynin performansı için en önemli öğün kahvaltıdır. Yapılan araştırmalarda kahvaltı etmeden okula giden çocukların, düzenli kahvaltı yapanlara göre daha zor öğrendikleri, derslere karşı ilgisiz kaldıkları ve başarı düzeyinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Okul çağındaki çocuklarınıza öncelikle sabah kahvaltısının önemini anlatın. Kahvaltı asla atlanmaması gereken bir öğündür. 1 bardak çay ile kahvaltı olmaz. Kahvaltıya en az 15 dakika ayırmalı. İdeal bir kahvaltı için; 1 bardak süt veya meyve suyu, 1 yumurta, peynir, zeytin, bal ve ekmek yeterli. Veya domatesli, peynirli omlet, 2 dilim ekmek ve 1 bardak meyve suyu gibi. Çocuğunuz eğer güçlü bir kahvaltı yapmamışsa beslenme çantasını protein ve karbonhidratlı gıdalarla hazırlayın. Mesela peynir, tavuk ve salata ile hazırlanmış bir sandviç olabilir. Öğle yemeğini okulda değil de evde yiyorsa bir gün et, bir gün balık verebilirsiniz. Bunlar yoksa; nohut, kuru fasulye, mercimek gibi yemekleri yemesini sağlayınız. Yanında sebzeli makarna veya pilav olabilir. Sütlü veya meyveli tatlı ile öğün tamamlanmalı. İkindi öğünleri okul dönüşüne rastladığı için bu saatlerde meydana gelen enerji kaybını karşılayacak nitelikte yemekler hazırlayın. Ev yapımı kek, pasta, börek veya meyve olabilir. Akşam öğünü ise çorba, bir et çeşidi ve salatadan ya da etli sebze yemeği ve pilav olabilir.

            Bu bağlamda okulumuzda yaptığımız ölçümlerle çocuğunuzun beden kitle indeksi ortaya çıkarılmıştır. Çocuğunuz genel durumu ve öneriler şu şekildedir:

Dikkat! Çocuğunuz yaşına göre FAZLA KİLOLU. Fazla kiloluluk önlem alınmazsa obeziteye dönüşebilir. Obezite ise ileriki yaşlarda ve yetişkinlik döneminde kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon  vb. hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına göre normal ağırlığa gelmesi için aile içinde beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ediniz, kahvaltı yapmadan güne başlamayınız, öğün atlamayınız, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayınız. Bunun için sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Bu arada çocuğunuzun aktivite düzeyini arttırması için yaş grubuna uygun oyuna veya spora yönlendirebilirsiniz.

KARAMÜRSEL 100.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİBESLENME DOSTU VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ.


Okulumuz Gölcük Buz Pistinde :

Okul Başkanımıza Okul Beslenme Programı Verildi :


Sporda Birinciyiz :


Sağlıklı Beslenme Seminerlerimiz ve Sınıf Temsilcileri ile Toplantılarımız :

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 05.09.2023 10:36 - Görüntülenme: 9621
  Beğen | 3  kişi beğendi

Etiketler :
kaymaklık proje,