T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARAMÜRSEL - Karamürsel 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

 

 

Sevgili öğrencimiz;

TEOG tercih sürecinde okullarımız ve tercih etmeniz halinde sahip olacağınız fırsatlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için rehberlik ve araştırma merkezleri (RAM) ile okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehberlik öğretmenleri tarafından size tercih danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca tercih etmek istediğin okullara dair detaylı bilgiyi okullarımızın internet sayfasında bulabileceksin. Sen de hemen meslek sahibi olmak ve işverenlerin öncelikli tercih edeceği kişi olarak iş hayatına katılmak istiyorsan seni ailemizin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Unutma! Gelecek, seninle güzel olacak.

 


 

 

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olanbireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

 13-11-2017

Bilişim Teknolojileri Alanın´da şu dallar var:

- Ağ İşletmenliği
- Web Programcılığı
- Veri Tabanı Programcılığı
- Bilgisayar Teknik Servisi

 

 

 

2020-2021 Eğitim Öğretim yılı ve sonrası Bilişim Teknolojileri alanına ait dallar bakanlığımızın düzenlemesiyle aşağıdaki şekilde isim ve içerik değişikliği ile güncellenmiştir.


1.      Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı

2.      Yazılım Geliştirme Dalı


TANIM

Değişik konularda ve çok miktardaki bilgiyi, bilgisayar ortamında hızlı ve sistematik bir biçimde çözümlemek ve değerlendirebilmek amacı ile program yazan kişidir.

GÖREVLER 

- Bilgilerin bilgisayarda amaca uygun olarak sistematik bir biçimde kullanımını 
sağlayacak bilgisayar programları yazar,
- Pek çok bilgisayar programlama dilini bilir ve elindeki bilgilerin niteliğine en 
uygun olan programlama dilini seçer ve programı bu dilde yazar,
- Programlama dillerinin yazımında kullanılan kodlamaları yapar ve uygular,
- Yazdığı programı test eder,
- Sistem analistinin verdiği formları, bilgisayarın kullanım diline kodlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Bilgisayar teknolojisi ve programlamacı olmak isteyenlerin;
- Sistemli düşünme gücüne sahip, 
- Mantıkla ilgili ve bu konuda başarılı,
- Kendini yenileyebilen, araştırmacı,
- Bir konuda verilerin çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri kavrayıp 
bunu bilgisayar diline aktarabilen,
- Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bilgisayar teknolojisi ve programcıları büro ortamında çalışırlar ve birinci derecede verilerle uğraşırlar, iş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Bilgisayar programcısı çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir.

MESLEKTE İLERLEME 

Bilgisayar Teknolojileri ve Programcılığı ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Fizik, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

AĞ İŞLETMENİ DALI
Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
- İş organizasyonu yapmak.
- Analiz yapmak.
- Algoritma yapmak.
- Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak.
- Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak.
- Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak.
- Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak.
- Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek.
- Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek.
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

WEB PROGRAMCILIĞI DALI
Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

Görevler -İş organizasyonu yapmak. -Analiz yapmak -.İhtiyaçları değerlendirmek.
- Algoritma yapmak. - Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.
- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

 VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI DALI

Tanım
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
- İş organizasyonu yapmak.
- Analiz yapmak.
- İhtiyaçları değerlendirmek.
- Algoritma yapmak.
- Veri Tabanına ait tabloları tasarlamak.
- Veri Tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak.
- Veri Tabanına ait arayüz ortamını geliştirmek.
- Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek.
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİS DALI

Tanım

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme
işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
- İş organizasyonu yapmak.
- Analiz yapmak.
- İhtiyaçları değerlendirmek.
- Hataları tespit etmek.
- Algoritma yapmak.
- Arıza gidermek.
- Devre tasarımı yapmak.
- Devreyi gerçekleştirmek.
- İhtiyaç olursa bilgisayar ile kontrol edilebilen projeler geliştirmek.
- Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek.
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

 

İŞ BULMA İMKANLARI

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına iş yeri açabilirler.

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Veri tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Ağ işletmenliği;

Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının bilgi yönetimi (uzaktan eğitim veya açık öğretim), bilgisayar teknolojisi ve programlama (örgün veya uzaktan eğitim), bilişim yönetim, e-ticaret ve masaüstü yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY–1 puan türünde bilgi teknolojileri, bilgisayar öğretmenliği, bilgisayar sistemleri öğretmenliği, bilgisayar ve kontrol öğretmenliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, elektronik-bilgisayar öğretmenliği, kontrol öğretmenliği bölümlerine ve EA–1 puan türünde yönetim bilişim sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı ile girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Web programcısı;

Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının bilgi yönetimi (uzaktan eğitim veya açık öğretim), bilgisayar teknolojisi ve programlama (örgün veya uzaktan eğitim), bilişim yönetim, e-ticaret ve masaüstü yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde bilgi teknolojileri, bilgisayar öğretmenliği, bilgisayar sistemleri öğretmenliği, bilgisayar ve kontrol öğretmenliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, elektronik-bilgisayar öğretmenliği, kontrol öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde yönetim bilişim sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Veri tabanı programcısı;

Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY–1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA–1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı ile girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Teknik servis elemanları;

Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının bilgi yönetimi (uzaktan eğitim veya açık öğretim), bilgisayar teknolojisi ve programlama (örgün veya uzaktan eğitim), bilişim yönetim, e-ticaret ve masaüstü yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde bilgi teknolojileri, bilgisayar öğretmenliği, bilgisayar sistemleri öğretmenliği, bilgisayar ve kontrol öğretmenliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, elektronik-bilgisayar öğretmenliği, kontrol öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı ile girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

 

Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS Basım ve Yayın Teknolojileri 2
Bilgisayar Teknolojisi 2
Coğrafi Bilgi Sistemleri 2
İnternet ve Ağ Teknolojileri 2
Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi 2
Mobil Teknolojileri 2
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi 2










Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Adli Bilişim Mühendisliği 4
Bilgisayar Mühendisliği 4
Bilişim Sistemleri Mühendisliği 4
Biyomedikal Mühendisliği 4
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4
Yazılım Mühendisliği 4
Basım Teknolojileri 4
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri 4
Dijital Oyun Tasarımı 4
İşletme Bilgi Yönetimi 4
Yönetim Bilişim Sistemleri 4
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 4
Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği 4
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2017 - Güncelleme: 08.06.2021 22:14 - Görüntülenme: 14056
Kaynak: MEGEP
  Beğen | 96  kişi beğendi